top of page

סיימתם תצפית איתי ויש לכם טעם של עוד? כאן תמצאו סקירה חלקית של ספרים, וידאו ופודקאסטים שיעזרו לכם לצלול אל מסתרי היקום.

 כל החומרים נגישים בעברית או מתורגמים, אלא אם נכתב אחרת. החומרים אינם מחקריים אלא מדע פופולרי המיועד לחובבים וסקרנים, והם נגישים לכולם.

על הסיבובים של כדורי השמים- גלגוליה של המהפכה הקופרניקאית | צבי מזא"ה

הוצאת מגנס

בספר הנושא את שמו של הספר המקורי של ניקולאוס קופרניקוס מהמאה ה-16, צבי מזא"ה מתאר בלשון ברורה ומדויקת את אחת המהפכות הגדולות שידעה האנושות- המעבר מתפיסה גיאוצנטרית, לפי כדור הארץ נמצא במרכז וכל גרמי השמים נעים סביבו, לתפיסה הליוצנטרית, לפיה השמש היא המרכז ובעצם אנו אלה שנעים סביבה. המהפכה הייתה מדעית אך בעיקר תפיסתית ואנושית, על מקומו של האדם ביקום. הספר מתחקה אחרי הספר המקורי ומהווה לדעתי "כרטיס כניסה" מצוין לתחום.

על הסיבובים של כדורי השמים

אסטרופיזיקה למי שאין לו זמן | ניל דה-גראס טייסון 

הוצאת תכלת

אולי הספר הראשון שכדאי לקרוא בנושא. טייסון, מהאישים הבולטים ביותר במדע הפופולרי כיום, סוקר את התפתחות האסטרונומיה (והאסטרופיזיקה), ומביא את הקורא "מ-0 ל-100" ללא נוסחאות מתמטיות ובעזרת המחשות ושפה ברורה ופשוטה. הספר כמובן לא מעמיק בעקרונות או תורות ספציפיות, אלא מהווה את "כל התורה על רגל אחת". בהזדמנות זו אזכיר גם את הסדרה המצולמת "קוסמוס" בהנחיית טייסון, שממשיכה את אותו הקו של הספר, תוך צלילה לעומקים בנושאים שונים, גם כאן על פני כדור הארץ.
אסטרופיזיקה למי שאין לו זמן

המפץ הגדול | סיימון סינג 

הוצאת ידיעות אחרונות

המפץ הגדול היא התיאוריה המובילה כיום למודל יצירת היקום כפי שאנו מכירים אותו. הספר לא עוסק באופן בלעדי במפץ הגדול, אלא לוקח את הקורא במסע שמתחיל לפני 2,500 שנה עם התגליות המדעיות הרציניות הראשונות באסטרונומיה, ועד ימינו אנו. סינג שם דגש לאורך הספר על אלמנט השמרנות המדעית, וחוסר הרצון/היכולת של מדענים ומלומדים, גדולים ככל שיהיו, לעכל רעיונות חדשים ופורצי דרך- דוגמת המפץ הגדול ותיאוריית התרחבות היקום. ספר מעולה ומתאים כקריאה ראשונה לבעלי רקע בנושא, גם אם קטן.

המפץ הגדול סיימון סינג

הלוח העברי הקבוע: תולדות ומבנה | עלי מרצבך וערן רביב 

הוצאת כרמל

הספר עוקב אחר התפתחות "הלוח העברי הקבוע", כלומר לוח השנה העברי שאנו משתמשים בו היום. לוח השנה העברי הינו משולב ירחי-שמשי: חודשיו מבוססים על מחזורי הירח, אך בניגוד ללוח המוסלמי הוא גם שמשי ו"מתקן" את ההפרש בין 12 חודשי ירח לשנת שמש אחת. הספר סוקר את התפתחות לוח השנה לאורך הדורות, החל מ"קידוש החודש" על ידי ראיית הירח הנולד ועד ימינו. לוחות השנה כמובן מבוססים על תופעות אסטרונומיות והספר מאפשר להבין בצורה טובה מאוד את מערכת היחסים בין תנועות כדור הארץ, הירח והשמש, והשפעות יחסים אלה על בני האדם.
הלוח העברי הקבוע

Astronomy Cast | מגישים: פרייזר קיין, ד"ר פמלה גיי

 

.שפה: אנגלית

 

עם מאות פרקים בארסנל, זה לדעתי הפודקאסט הטוב ביותר והמקיף ביותר בנושא. כל פרק אורך כחצי שעה ומתמקד בנושא מסויים. חלק מהפרקים דורשים ידע מוקדם וחלקם ממש "מבראשית". ד"ר גיי מצליחה להסביר בצורה מרתקת וברורה מאוד, נושאים מורכבים יחסית. הפודקאסט מוקפד, מדוייק וערוך מצוין. עם זאת, המיקוד הוא באופן בלעדי בצדדים המדעיים-נטו של הכוכבים והיקום. לא תמצאו פרקים על סיפורי מיתולוגיה וקבוצות הכוכבים, למשל.
astronomy cast

Tales of the Night Sky | מגישה: ביבי ג'ייקוב

 

שפה: אנגלית.
זה ה-פודקאסט שיעשה לכם סדר במיתולוגיה היוונית וקבוצות הכוכבים בשמיים. כיום, השמיים מחולקים ל-88 קבוצות כוכבים "מודרניות", מתוכן בערך חצי מגיעות מהמיתולוגיה היוונית. היוונים השתמשו בשמיים באופן שיטתי על מנת לספר סיפורים ואגדות הקשורים לתרבות היוונית ולמיתולוגיה, וזו דרך מעולה ללמוד על קבוצות הכוכבים, מקור שמותיהם ומיקומי הקבוצות בשמים. הסיפורים מרתקים, המבטא הבריטי פנטסטי (לדעתי כמובן), והחיסרון היחיד הוא סובייקטיבי: הפודקאסט לפעמים מוגש באופנים שונים ומשונים- כתכנית אירוח כביכול, בדרמטיות מיותרת ועוד.
tales of the night sky

Crash Course Astronomy | מגיש: פיל פלייט

שפה: אנגלית, תרגום לעברית בחלק גדול מהפרקים

אם אתם לא יודעים איפה להתחיל, תתחילו כאן. "קראש קורס" הוא ערוץ מעולה בכללי, והקורס באסטרונומיה הוא נגיש, מובן, ובנוי היטב. הקורס לא מניח ידע קודם, ולוקח את הצופה "מאפס למאה", החל מהידע הבסיסי ביותר כמו מהם הכוכבים או מהו כדור הארץ, ועד חורים שחורים, אנרגיה אפלה והתרחבות היקום. הפרקים יכולים להיות מעט עמוסים, פלייט מדבר מהר ואולי לפעמים תצטרכו להאט את הקצב או לצפות באותו הפרק פעמיים. חוץ מזה, 10/10.
crash course astronomy
bottom of page